Internationaal Gerechtshof beveelt Israël om met offensief in Rafah te stoppen (2024)

Dossier Israëlisch-Palestijns conflict

Internationaal Gerechtshof beveelt Israël om met offensief in Rafah te stoppen (1)

Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft Israël bevolen om te stoppen met het offensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Het ICJ wil ook dat de grensopening aan Rafah opengaat, zodat humanitaire hulp het gebied opnieuw in kan.De kans dat Israël effectief zal stoppen met het offensief, is klein.

Lukas Lecluyse

De uitspraak van het Hof is een tussenvonnis in de zaak dietegen Israëlwerd aangespannen door Zuid-Afrika. Die laatste beschuldigt Israël in de zaak van genocide. Het is al de 3e uitspraak van de rechtbank in enkele maanden tijd, maar de kans dat Israël zich aan het vonnis zal houden, lijkt onbestaande. Het land zei voor de uitspraak van de rechtbank al dat het een eventuele veroordeling naast zich zou neerleggen.

Naast de beslissing om te stoppen met het offensief in Rafah, moet Israël volgens het ICJ ook onderzoekers Gaza binnenlaten om bepaalde feiten te achterhalen. Over een maand moet het land zich voor de rechtbank verantwoorden over de implementatie van het vonnis.

Bekijk: Voorzitter Nawaf Salam leest het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof voor:

Internationaal Gerechtshof beveelt Israël om met offensief in Rafah te stoppen (2)

Videospeler inladen...

Buitenlandjournalist Inge Vrancken: "Internationale gemeenschap moet toezien op naleving"

Volgens Inge Vrancken, buitenlandjournalist en Midden-Oostenkenner bij VRT NWS, is het toch wel een opmerkelijke beslissing. "Het gerechtshof gaat verder in zijn uitspraak dan iedereen had verwacht."

"De uitspraak is bindend, maar niet afdwingbaar. Het gerechtshof heeft ook geen handvatten om het vonnis af te dwingen. Dat initiatief moet eigenlijk vanuit de internationale gemeenschap komen. Dat zal niet de VS zijn, weten we, maar in Israël zelf denken ze dat enkele westerse landen misschien wel zullen overgaan tot internationale sancties, hoor ik."

"Het is wel zo dat de druk op Israël op die manier wordt opgevoerd. Begin deze week kwam het nieuws dat de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel tegen Netanyahu wil, dan waren er die 3 landen die Palestina als staat erkennen, en nu dan deze beslissing. Dat is op korte tijd veel druk op Israël."

Op het terrein verandert de uitspraak van het Hof voorlopig niets. Enkele minuten na het vonnis van het Internationaal Gerechtshof heeft het Israëlische leger een luchtaanval uitgevoerd op Rafah, waarbij waarschijnlijk opnieuw burgerdoden zijn gevallen. Voorlopig ziet het er dus niet naar uit dat de situatie voor de Palestijnen snel zal verbeteren.

Bekijk: Inge Vrancken: "Vonnis is symbolisch belangrijk én een drukkingsmiddel"

Internationaal Gerechtshof beveelt Israël om met offensief in Rafah te stoppen (3)

Videospeler inladen...

"Desastreuze situatie"

In eerdere vonnissen dwong het Internationaal Gerechtshof Israël er nochtans toe om alles in het werk te stellen om zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken. Naar aanleiding van het Israëlische offensief in Rafah vroeg Zuid-Afrika echter om bijkomende noodmaatregelen. Op dit moment zitten ongeveer 1,5 miljoen Palestijnen vast in de zuidelijke stad, en door het offensief komt volgens Zuid-Afrika het voortbestaan van het Palestijnse volk in gevaar.

Kinderen bij een voedselbedeling in Rafah. Foto: AP. Israëlisch-Palestijns conflict Internationaal Gerechtshof beveelt Israël om dringend meer humanitaire noodhulp toe te laten tot Gaza do 28 mrt 18:04

Het ICJ zegt in het vonnis ook dat de situatie in Rafah, ondanks het vorige vonnis, is verslechterd. De rechtbank spreekt nu over "een desastreuze situatie".

Wat is het Internationaal Gerechtshof?

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) is het belangrijkste gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties. Het werd opgericht in 1945 en is gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag, Nederland.Het Hof bestaat uit 15 rechters, die door de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad van de VN worden gekozen voor een termijn van negen jaar.

Het ICJ behandelt rechtszaken tussen landen die vrijwillig hebben ingestemd om het Hof te laten beslissen over hun geschil.De uitspraken zijn definitief en bindend, maar zijn in het verleden al genegeerd door Israël. De rechtbank heeft geen handhavingsbevoegdheden.

De rechtbank heeft ook aandacht voor de situatie van de Israëlische gijzelaars die al maanden worden vastgehouden door Hamas in de Gazastrook."De rechtbank spreekt haar ernstige bezorgdheid uit over het lot van de gijzelaars", vertelt rechter Salam. "Het ICJ roept op tot hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating."

Israël reageert op de beslissing

Israël vindt de beschuldigingen van genocide schandalig en beweert dat het alles in het werk stelt om menselijk lijden in Rafah te minimaliseren.Het land stelt ook dat Hamas burgers gebruikt als menselijke schilden. Bovendien benadrukt Israël zijn recht op zelfverdediging na de aanval door de terroristische groepering op 7 oktober vorig jaar.

"Geen enkele macht op deze planeet zal Israël ervan weerhouden om zijn burgers te beschermen en Hamas te vernietigen in Gaza", zei een woordvoerder van de Israëlische regering naar aanleiding van de uitspraak.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat het offensief geen risico vormt voor het voortbestaan van het Palestijnse volk. "Israël heeft geen militaire operaties in het gebied van Rafah uitgevoerd die levensomstandigheden doen ontstaan die waarschijnlijk leiden tot de vernietiging van de Palestijnse burgerbevolking, geheel of gedeeltelijk."

Internationaal Gerechtshof beveelt Israël om met offensief in Rafah te stoppen (5)

De Israëlische delegatie tijdens de uitspraak van het ICJ 2024 Anadolu

Lahbib: "Lijden moet stoppen"

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib roept Israël op de beslissing van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag onmiddellijk uit te voeren. "Het geweld en menselijk lijden in Gaza moet stoppen", zegt Lahbib vrijdag op X. "We roepen op tot een staakt-het-vuren, de vrijlating van gijzelaars en onderhandelingen voor 2 staten."

Meest gelezen

  1. Duitsland Wateroverlast in Zuid-Duitsland: weerdienst waarschuwt voor "extreme neerslag", inwoners krijgen advies huizen te ver... 08:43
  2. Muziek Wat tijdens het Songfestival niet gebeurde, lukt nu wel: zeldzame ABBA-reünie op Zweeds paleis voor ereteken vr 31 mei 18:07
  3. KIES24 Hoge belastingen en duurdere winkelkar: hoe blijven we alles betalen? Dit zijn de standpunten van de partijen over ko... 12:16
  4. Holsbeek Al 112 koninginnen van Aziatische hoornaar gevangen in Holsbeek vr 31 mei 16:49
  5. Binnenland Myriam, Valerie, Tim, Joni en Leen over wonen als alleenstaande in Vlaanderen: "Om beter te kunnen sparen, trek ik op... 06:15
  6. Liveblog Liveblog verkiezingen - Paul Magnette (PS): "Met De Wever alspremier wacht België een tsunami van ellende" Update 52 min
  7. nws check Leden van Vlaams Belang gebruiken "schaduwaccounts" om standpunten op subtiele wijze te verspreiden op TikTok 12:20
  8. Justitie Politievakbonden kaarten bewakingsproblemen op nucleaire site Mol-Dessel-Geel aan: "Vroeg of laat loopt dit fout" 11:44
  9. Boom Burgemeesters Boom en Rumst waarschuwen dat niet alle medewerkers op Tomorrowland dit jaar gescreend worden 13:11
Internationaal Gerechtshof beveelt Israël om met offensief in Rafah te stoppen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6278

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.